link
facebook login BAYADERKA : Kurczak w sosie borowikowym. Migawki.

czwartek, 11 lutego 2016

Kurczak w sosie borowikowym. Migawki.

 
Moje  zdrowe 'zielone' szalenstwo trwa! Zarazilam nim dziewczynki i kilka kolezanek z pracy. Poza tym bezmiennie brakuje mi czasu na nadrobienie zaleglosci ksiazkowych. Ostatnio sprawdzam zeszyty do poznych godzin nocnych i ogladam film... Marne takie ogladanie, ale to lepsze niz nic.

Juz jutro koniec pierwszej polowy wiosennego trymestru w szkołach angielskim. Woo hoo! Od poniedzialku rozpoczyna sie zasluzona przerwa tygodniowa.
My wylatujemy do Szkocji. Nie mogę się doczekać. Myslami jestem juz w samym sercu Glasgow...
 





 
 
Dzisiaj danie proste- piers kurczaka w pysznym, charakterystycznym sosie borowikowym z dodatkiem wina. I do tego puree z selera, który uwielbiam.
 
 
Kurczak w białym winie i sosie borowikowym

 

20 g suszonych borowików

450 ml bulionu

450 g piersi z kurczaka

400 ml wina + 50 ml wina

2 łyżki creme fraiche

2 łyżki mąki pszennej, do zagęszczenia sosu

Łyżka natki pietruszki

 

dodatkowo:

1 kg selera, ugotowanego w lekko posolnej wodzie
 
 
Noc przed przygotowaniem zalewamy borowiki goraca woda i odstawiamy. Oczyszczona piers kurczaka kroimy na kawalki wielkosci 8 cm. Obtaczamy w niewielkiej ilosci soli, pieprzu, lyzce oliwy. Mieso wrzucamy do miski, zalewamy winem i przykrywamy kawalkiem folii spozywczej i odstawiamy w chlodne miejsce na minimum 4 h.
Na patelni rozgrzewamy 2 lyzki masla. Wrzucamy na to mieso i odlane z wody borowiki. Obsmazamy mieso az bedzie delikatnie zarumienione. Zalewamy bulionem i dusimy okolo 18 minut. Nastepnie wlewamy 50 ml wina. Dusimy przez 5 minut, dodajemy crème fraiche. Zmniejszamy plomien do minimum. W osobnym naczyniu laczymy make z 4 lyzkami zimnej wody tak aby nie bylo grudek. Wlewamy rozrobiona make na patelnie z miesem, mieszajac. Powinien powstac jednolity lekko brazowy sos. Doprawiamy sos pieprzem i sola.
Z ugotowanego selera przygotowujemy puree.
Wykladamy na talerze puree z selera, na to kawalki miesa z sosem i odrobine posiekanej drobno pietruszki.


 

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers