link
facebook login BAYADERKA : Kugelhopf

poniedziałek, 4 kwietnia 2016

Kugelhopf


Kwiecien zawsze bede kojarzyc ze swietami wielkanocnymi w rodzinnym domu, pierwszymi tulipanami i wycieczkami rowerowymi nad rzeke, gdzie mozna stac i wpatrywac sie w lodowata jeszcze wode. Kiedys, jeszcze w okresie szkoly sredniej, wybieralam sie 'na rower' z Nirvana albo Red Hot Chilli Peppers w sluchawkach. Wtedy to w glowie mi jeszcze nie bylo ani blogowanie, ani tez pobyt w wielkim miescie.
Ostatnio uswiadomilam sobie, ze brakuje mi polskiej zieleni, prawdziwego klimatu Wielkiej Nocy, kiedy to idzie sie z rodzina na rezurekcje w niedziele o swicie, a pozniej zasiada sie razem do obfitego stolu. Nawet to niepotrzebne nikomu marudzenie na co znowu tyle jedzenia mozna zniesc i przejsc obojetnie. W Anglii swieta obchodzi sie po prostu inaczej, albo sie nie obchodzi wcale. Dla znacznej liczby osob tutaj mieszkajacych, poniedzialek wielkanocny to dzien wielkich zakupow i wyprzedazy. Dla mnie (mimo ze zwykle nie przechodze obojetnie wobec ladnej pary butow) szalu nie ma.
Wczoraj w imie spedzania czasu po polsku wybralysmy sie do lasu polozonego 30 km od domu, aby odpoczac, wybiegac sie i porozmawiac o sprawach dziewczynskich; zmartwieniach, marzeniach i planach na zblizajace sie wakacje. Bylo cudnie. Po prostu.

 
 
 
;)


Dzisiaj mam dla Was ciasto drozdzowe w formie babki. Nie jest to ciasto pospolite, bo aby je przygotowac, nalezy wlozyc troszke wiecej pracy. Ciasto jest aromatyczne (od herbaty Earl Grey) i delikatne.


Kugelhopf- niemieckie ciasto drozdzowe
składniki na formę z kominem o pojemności 2 l

na rozczyn:

15 g św. drożdży

15 g cukru

60 g mąki pszennej chlebowej

70 ml mleka przegotowanego ostudzonego

 

na ciasto właściwe:

3 żółtka

60 ml wody

70 g cukru

łyżeczka ekstraktu waniliowego

2 łyżeczki skórki pomarańczowej

280 g mąki pszennej chlebowej

60 g miękkiego masła

 

dodatkowo:

50 g rodzynek

200 ml mocnej herbaty Earl Grey

3 łyżki  rumu

 

do wysypania formy:

2 łyżki cukru

3 łyżki płatków migdałowych

1,5 łyżki masła

 
Na kilka godzin przez pieczeniem wsypujemy rodzynki do kubka i zalewamy gorącą herbatą.

Przygotowujemy rozczyn. Drożdże kruszymy nad miseczką, zasypujemy cukrem i odstawiamy do spienienia na około 10 minut. Spienione drożdże łączymy z mąką i mlekiem tak, aby utworzył się rozczyn o konsystencji kwaśnej śmietany. Nakrywamy miseczkę z rozczynem czystą i suchą ściereczką odstawiamy w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na około kwadrans aż drożdże zaczną pracować. Do misy miksera wlewamy pracujący rozczyn, wlewamy wodę, dodajemy żółtka, cukier, rum, ekstrakt  i dodajemy stopniowo mąkę, około 30 g na raz,  i wyrabiamy ciasto mikserem około 7 minut albo ręcznie około 10-12 minut. Ciasto powinno być elastyczne, miękkie, bez grudek mąki. Na tym etapie łączymy je z skórką pomarańczową, odsączonymi rodzynkami i masłem. Wyrabiamy do całkowitego połączenia składników. Formujemy je w kulę, wkładamy do miski lekko naoliwionej i odstawiamy do wyrastania na 45-60 minut. Jak tylko ciasto podwoi swą objętość, wykładamy je na stolnicę podsypaną mąką, rozciągamy, składamy, rozwałkowujemy. Foremkę z kominem natłuszczamy masłem wysypujemy cukrem i umieszczamy płatki migdałowe na samo dno. Ciasto formujemy w sznur i taki wkładamy do formy. Odstawiamy do napuszenia na 30 minut. Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni Celsjusza i pieczemy ciasto na środkowej półce przez 35-40 minut do tzw. suchego patyczka. Ciasto studzimy po upieczeniu w foremce i kroimy całkowicie wystudzone.

 

3 komentarze:

  1. Bajecznie musiało to ciasto pachnieć :)
    Tutaj też Wielkanocy niemal się nie obchodzi; ja całe Święta zresztą pracowałam, więc z tym roku klimatu nie poczułam wcale.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy przepis. Zapiszę sobie, żeby go wypróbować i upiec taką babę :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers