link
facebook login BAYADERKA : Torcik pistacjowo-cytrynowy

poniedziałek, 1 sierpnia 2016

Torcik pistacjowo-cytrynowy

Mam dla Was dzisiaj cos przepysznego, bardzo orzezwiajacego i prezentujacego sie naprawde pieknie- tort pistacjowo-cytrynowy!
Mimo ze przez ostatnie kilka dobrych miesiecy jemy bardzo, ale to bardzo zdrowo, wprowadzajac do kuchni nowe produkty (o ktorych bedzie osobny post), a takze rezygnujac z miesa (w moim przypadku), o czym pisalam juz wczesniej, to od czasu do czasu pieke ciasta, torty, szarlotki. Zapewne juz nie tak czesto jak kiedys i nie w takich ilosciach, ale sa, tym bardziej ze dziewczynki za nimi przepadaja!
Dzisiejszy tort to poezja smakow. Jest co prawda niewielkiego rozmiaru, wiec mozna go nazwac smialo torcikiem. Przepis polecam, nie bedziecie ani smakowo, ani wizualnie zawiedzeni :)

Torcik cytrynowo-pistacjowy

składniki na formę o średnicy 16-18 cm

 

na biszkopt zielony:

2 jajka, białka i żółtka osobno

70 g cukru drobnego

50 g mąki pszennej tortowej

15 g mąki ziemniaczanej

½ łyżeczki zielonego barwnika do wypieków w żelu

 

na biszkopt żółty:

2 jajka, białka i żółtka osobno

70 g cukru drobnego

50 g mąki pszennej tortowej

15 g mąki ziemniaczanej

¾ łyżeczki żółtego barwnika do wypieków w żelu

 

na masę:

400 ml śmietanki kremowej

300 g mascarpone

2 łyżki cukru pudru

2 łyżki soku z cytryny

 

dodatkowo:

150 g posiekanych pistacji

50 ml Limoncello, do nasączenia biszkoptów

ok. 4 pistacjowych makaroników (zielonych)

ok. 3 cytrynowych makaroników (żółtych)

 

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Dno okrąglej formy wykładamy kawałkiem papieru do pieczenia, zamykamy obręcz.

Pieczemy biszkopt zielony. Do czystej misy miksera wlewamy dwa białka i miksujemy w międzyczasie dodając niewielką szczyptę soli aż białka nabiorą białego koloru i zaczną gęstnieć. Na tym etapie, nadal miksując, dodajemy stopniowo cukier i ubijamy białka aż powstanie lśniąca sztywna beza. Mikser wyłączamy. Powoli wlewamy żółtka z zielonym barwnikiem i mieszamy za pomocą szpatułki. Wsypujemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy z jajkami za pomocą szpatułki. Puszysty biszkopt wykładamy na dno przygotowanej formy i wyrównujemy wierzch. Wstawiamy formę do piekarnika na środkową półkę i pieczemy około 30-35 minut do tzw. suchego patyczka. Biszkopt po upieczeniu rzucamy dwa razy z wysokości 50 cm. Studzimy w formie. Nożem oddzielamy biszkopt od ścianek formy i wyjmujemy. Całkowicie przestudzony przekrawamy na dwa równe blaty. Nasączamy oba 2 łyżkami Limoncello.

Pieczemy biszkopt żółty. Do czystej misy miksera wlewamy dwa białka i miksujemy w międzyczasie dodając niewielką szczyptę soli aż białka nabiorą białego koloru i zaczną gęstnieć. Na tym etapie, nadal miksując, dodajemy stopniowo cukier i ubijamy białka aż powstanie lśniąca sztywna beza. Mikser wyłączamy. Powoli wlewamy żółtka z żółtym barwnikiem i mieszamy za pomocą szpatułki. Wsypujemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy z jajkami za pomocą szpatułki. Puszysty biszkopt wykładamy na dno przygotowanej formy i wyrównujemy wierzch. Wstawiamy formę do piekarnika na środkową półkę i pieczemy około 30-35 minut do tzw. suchego patyczka. Biszkopt po upieczeniu rzucamy dwa razy z wysokości 50 cm. Studzimy w formie. Nożem oddzielamy biszkopt od

ścianek formy i wyjmujemy. Całkowicie przestudzony przekrawamy na dwa równe blaty. Nasączamy oba 2 łyżkami Limoncello.

Przygotowujemy masę. Schłodzoną śmietankę wlewamy do czystej misy miksera i ubijamy prawie na sztywno. Wsypujemy cukier i miksujemy krótko. Sztywną śmietankę łączymy z serkiem mascarpone za pomocą łyżki. Wolnym strumieniem dodajemy sok  z świeżo wyciśniętej cytryny i mieszamy. Na ozdobny talerz wykładamy zielony blat, przekładamy masą, nakładamy żółtym blatem, przekładamy masą, nakładamy zielony blat i wykładamy masę na wierzch i na boki tortu. Dekorujemy drobno posiekanym pistacjami i makaronikami zielonymi  i żółtymi ułożonymi na przemian.

 


 

8 komentarzy:

  1. Wygląda przepysznie a na pewno jeszcze lepiej smakuje, chyba jeszcze dzisiaj spróbuję swoich sił :) Brakowało mi przepisów z torcikami, oby było ich więcej!

    Czekam na kolejne przepyszne przepisy,
    Pozdrawiam gorąco :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To musi cudownie smakować!

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny torcik! Ale mnie ciekawi,jak wygląda w przekroju?

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękny. Makaroniki dodają mu uroku :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fenomenalny! Nie mogę się na niego napatrzeć :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers