Zaczal sie listopad i chyba z tego zimna moj apetyt mnie zaskakuje. Jest pieknie, ale zimno i ja- nie lubimy sie zbytnio ;) Moglabym, zwlaszcza po przebieganiu, zjesc doslownie wszystko, a na pewno z dzika przyjemnoscia siegam po cieple drozdzowe bulki z duza iloscia sera. Bulki pretzlowe, bajgle to ostatnio moje klimaty. A polaczenie pretlowej buly z duza iloscia sera i z pieczarkami uwazam za szczegolnie udane! Dlatego dziele sie dzisiaj przepisem.
A tak poza tematem gotowania- zamieszkaly z nami dwie malenkie kotki- Fluffy i Milly :) :)
Bułki z pieczarkami, serem i cebulką
Na nadzienie:
2 łyżki posiekanej
pietruszki
bułki pretzlowe 7
sztuk
składniki na bułki:
na rozczyn:
80-100 ml wody o
temperaturze pokojowej
1 łyżeczka cukru
na ciasto właściwe:
cały rozczyn
70 ml letniej wody
2 jajka, średniej
wielkości
400-420 g mąki pszennej chlebowej
szczypta soli
dodatkowo:
400 ml wody
sól w płatkach, do
posypania
Świeże drożdże
kruszymy, zasypujemy cukrem i odstawiamy na około kwadrans. Spienione drożdże
łączymy z wodą, mąką tak, aby otrzymać rozczyn o konsystencji kwaśnej śmietany.
Nakrywamy naczynie z rozczynem i odstawiamy w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na
około 15 minut. Pracujący czyli bąbelkujący rozczyn łączymy z letnią wodą, solą
i rozkłoconymi jajkami. Wyrabiamy ciasto przez kilka minut, stopniowo dodając mąkę. Pod koniec wyrabiania
dodajemy masło i wyrabiamy 2-3 minuty dłużej. Ciasto powinno być spójne,
jednolite i elastyczne. Ciasto składamy
w kule, umieszczamy w lekko naoliwionej misie i pod przykryciem odstawiamy do
wyrośnięcia na 45- 60 minut.
Po czym wykładamy ciasto na stolnice, dłonie zwilżamy olejem albo oprószamy mąką/ Odrywamy po kawałku ciasta wielkości mandarynki i formujemy bułki. Każdą bułkę wykładamy na formę do pieczenia i odstawiamy do napuszenia na 30 minut.
Po czym wykładamy ciasto na stolnice, dłonie zwilżamy olejem albo oprószamy mąką/ Odrywamy po kawałku ciasta wielkości mandarynki i formujemy bułki. Każdą bułkę wykładamy na formę do pieczenia i odstawiamy do napuszenia na 30 minut.
Do garnka wlewamy
wodę zimną, łączymy z sodą. Garnek umieszczamy nad średnim płomieniem i
zagotowujemy. Do gotującej się wody powoli wkładamy napuszoną bułkę, gotujemy z
każdej strony po jednej minucie. Bułki ugotowane w wodzie wykładamy ostrożnie
na formę do pieczenia i posypujemy odrobiną soli w płatkach. Pieczemy w temperaturze 190 stopni, przez 15-20 minut aż nabiorą brązowego
koloru. Wykladamy upieczone bułki na kratkę do wystudzenia.
Upieczone bułki
nacinamy na środku wzdłuż. Przygotowujemy nadzienie.
Pieczarki pokrojone w
plasterki wrzucamy na rozgrzany tłuszcz na patelni, solimy i dusimy około 20
minut. Odsączamy grzyby z soku i
odstawiamy na talerzu. Serek kremowy łączymy z posiekaną pietruszką. Do nacięcia nakładamy serka, odrobinę
duszonych pieczarek, posypujemy to serem żółtym i zapiekamy bułki w piekarniku
nagrzanym do 190 stopni przez 6-8 minut aż ser się rozpuści. Podajemy gorące.
jakie cudne kociaczkiiii
OdpowiedzUsuńKociaki genialne! Ja na co dzien gotuję z aplikacją kcalmar. Tez mają fajne przepisy. Muszę wypróbować twój w ramach cheat mealu.
OdpowiedzUsuńTe bułeczki wyglądają przepysznie. A kociaki są słodziaszne :)
OdpowiedzUsuńjedzenia pycha, kotki śliczne !
OdpowiedzUsuńTaką bułeczkę to i ja bym sobie zjadła :) Najlepiej na drugie śniadanie, o :)
OdpowiedzUsuńA kocinki rozkoszne :)
Bardzo apetyczne :) Bułeczki można posypać nasionami chia albo solą himalajską :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńprzepyszne !
OdpowiedzUsuń