Im blizej do wiosny, tym lzej mi sie robi na sercu i ogarnia mnie blogie poczucie, ze mam w zyciu ogromnego farta.
Mimo ze wieczory zimowe maja w sobie pewna magie, bo mozna rozmawiac godzinami przy kubku herbaty, grac na pianinie i szukac inspiracji, czekam na kolejny miesiac. Odliczam dni do wiosny.
Czekam na zapach marcowego powietrza, na kanapki z rzezucha, i na moje dluzsze wybiegania, bo przy tym mroznym, wilgotnym angielskim powietrzu nielatwo jest trenowac.
Czekam tez na moj pierwszy polmaraton. Pelna nadziei, ze doswiadcze tez tego. Jaka to bedzie wielka radosc!
Salatka z kasza jaglana i cieciorka
puszka ugotowanej cieciorki (ok. 270 g)
rukola ok. 60 g
4 jajka rozmiar M
2 woreczki kaszy jaglanej *
woda
chutney z mango, opcjonalnie
pieprz swiezo zmielony
szklanka jarmuzu
szklanka posiekanych pieczarek
lyzka oleju kokosowego
na sos:
2 lyzki miodu
1,5 lyzki souk z cytryny
szczypta przyprawy garam masala
Przygotowanie
1. Pieczarki posiekane wrzucamy na rozpuszczony olej i podsmazamy z odrobina pieprzu. Nastepnie wrzucamy swiezy jarmuz i dusimy pod przykryciem 2 minuty. Dolewamy wody i pozwalamy warzywom sie dusic przez kolejne 7 minut.
2. W osobnym garnku gotujemy kasze jaglana do miekkosci *Po ugotowaniu studzimy.
3. Pieczarki, jarmuz i odcedzona ugotowana cieciorke laczymy razem w duzej misce. Doprawiamy przyprawami. Dodajemy ugotowana i przestudzona kasze jaglana. Miod laczymy widelcem z sokiem z cytryny i garam masala. Wlewamy do salatki, mieszamy.
4. Na pol godziny przed podaniem gotujemy wode w garnku. Do wrzacej wody wkladamy jajka i gotujemy przez 4 minuty.
5. Podajemy salatka z rukola, chutney z mango (opcjonalnie) i ugotowanymi przepolowionymi jajkami.
* kaszy nie gotujemy w woreczku, tak jest zdrowiej, za uwage dziekuje Zieleninie :-)
bardzo fajna sałatka :-) Mam tylko nadzieję, że nie gotujesz też kaszy w woreczkach? Folii nie wolno gotować, bo wydzielają się rakotwórcze substancje.
OdpowiedzUsuńDziekuje Zielenino, nadmienie te uwage w przepisie!
Usuń