To ciasto z owocami przygotowalam na bazie maki owsianej. Make zas sama zmielilam uzywajac gorskich platkow owsianych i mlynka do kawy, jaki dostalam kilka lat temu od mych Dziadkow.
Troche sie balam, przygotowujac samo ciasto, ze ono nie urosnie, bo pierwszy raz pieklam uzywajac maki owsianej. Ciasto wyszlo przepyszne, delikatne, lekko wilgotne. Sam wierzch to skorupka- kruszonka z wspomnianej juz maki, brazowego cukru i masla. Polecam!
Owsiane ciasto jezynowe
skladniki na foremke 20 cm x 20 cm
70 g miekkiego masla
125 ml jogurtu naturalnego
3 jajka, sredniej wielkosci
95 g brazowego cukru
185 g maki owsianej (przemielonych platkow owsianych)
lyzeczka sody
szczypta soli
na wierzch:
130 g swiezych jezyn
40 g maki owsianej
30 g cukru brazowego
25 g masla miekkiego
Przygotowujemy dwie miski.
W jednym naczyniu laczymy mokre skladniki (za wyjatkiem jezyn). Do drugiego przesiewamy make z soda i odrobina soli.
Rotrzepane na mase mokre skladniki laczymy z przesiana maka. Wykladamy ciasto do formy przygotowanej (wysmarowanej i oproszonej kaszka manna albo wylozonej papierem do pieczenia).
Na wierzch wysypujemy owoce i na nie- kruszonke.
Przygotowanie kruszonki: skladniki laczymy i rozdrabniamy na okruszki.
Ciasto pieczemy w 175 stopniach az do suchego patyczka. Przechowujemy pod kawalkiem folii aluminiowej do nawet 3-4 dni.
Troche sie balam, przygotowujac samo ciasto, ze ono nie urosnie, bo pierwszy raz pieklam uzywajac maki owsianej. Ciasto wyszlo przepyszne, delikatne, lekko wilgotne. Sam wierzch to skorupka- kruszonka z wspomnianej juz maki, brazowego cukru i masla. Polecam!
Owsiane ciasto jezynowe
skladniki na foremke 20 cm x 20 cm
70 g miekkiego masla
125 ml jogurtu naturalnego
3 jajka, sredniej wielkosci
95 g brazowego cukru
185 g maki owsianej (przemielonych platkow owsianych)
lyzeczka sody
szczypta soli
na wierzch:
130 g swiezych jezyn
40 g maki owsianej
30 g cukru brazowego
25 g masla miekkiego
Przygotowujemy dwie miski.
W jednym naczyniu laczymy mokre skladniki (za wyjatkiem jezyn). Do drugiego przesiewamy make z soda i odrobina soli.
Rotrzepane na mase mokre skladniki laczymy z przesiana maka. Wykladamy ciasto do formy przygotowanej (wysmarowanej i oproszonej kaszka manna albo wylozonej papierem do pieczenia).
Na wierzch wysypujemy owoce i na nie- kruszonke.
Przygotowanie kruszonki: skladniki laczymy i rozdrabniamy na okruszki.
Ciasto pieczemy w 175 stopniach az do suchego patyczka. Przechowujemy pod kawalkiem folii aluminiowej do nawet 3-4 dni.
Takiemu ciastu nie można się oprzeć :)
OdpowiedzUsuń